Weboldal készítés, WordPress vagy Drupal, melyik lesz a megfelelő választás a projektemhez?

Amikor egy weboldalra, blogra vagy webes alkalmazásra van szükséged, amelyhez kell egy tartalomkezelő rendszer (CMS – Content Management System) minden esetben két nagy versenyzőről érdemes szót ejteni. Weboldalkészítés, WordPress vagy Drupal, melyik lesz a megfelelő választás? A projekt kapcsán fontos szempont, hogy mekkora tartalomszerkesztői tapasztalata van ügyfelünknek, mennyi fejlesztői támogatás kell neki az új tartalmak elhelyezéséhez, a régi tartalmak frissítéséhez. Amikor a CMS rendszer testreszabásáról esik szó, fontos szempont itt is, hogy mekkora fejlesztői háttérmunkát igényel majd.

Rengeteg cég fejlesztett magának CMS rendszert ám a megfelelő kiválasztása azonban korántsem olyan könnyű, de mindegyiknél közös jellemző, hogy a cég állítása szerint tökéletesen megfelel az igényeidnek, minden tud – vagy tudni fog – amire szükséged van, és az ő szerverükön (esetenként külön szerveren is) remekül működik majd. Azonban vannak nyílt forráskódú CMS rendszerek, közöttük olyan drag & drop megoldások is mint a Wix vagy a Squarespace, melyek testre szabhatók, ám mégsem kínálnak annyi lehetőséget mint a címben említett két tartalomkezelő rendszer. De vajon melyik rendszer lesz számodra az ideális megoldás a WordPress vagy a Drupal?

Megpróbáljuk összehasonlítani a WordPress és a Drupal rendszerét, és próbálunk segíteni eldönteni melyik lesz számodra az ideálisabb választás a saját projektedhez, melyik lesz vajon a legjobb számodra.

Néhány szó a WordPress-ről

A WordPress elsőként „csak” egy blogolásra tervezett rendszer volt, mely később kinőtte magát és egy komplex – PHP, JavaScript, AJAX és CSS – tartalom kezelő rendszer (CMS) lett. Népszerűségét annak köszönheti, hogy használatához nem szükséges fejlesztői tapasztalat, alap feladatokat meg lehet vele csodálatosan oldani, komolyabb fejlesztői támogatás nélkül is. Számtalan plugin áll rendelkezésre hozzá, melyek többnyire jól működnek, és számtalan egyedi megoldást kínálnak.

A lehetőségek tárháza szinte végtelen, a WordPress tetszőlegesen alakítható, és fejleszthető hozzá bármilyen plugin (kiegészítő). Nem utolsó sorban rendkívül felhasználóbarát és mobilra optimalizált adminisztrációs panelje van, amely megkönnyíti a tartalom elhelyezését végzők munkáját! A weboldal WordPress weboldalkészítés ma már majdhogynem gyerekjáték, de ettől még egy weboldalban nagyon sok munka van.

Nem kisebb cégek használják mint a TechCrunch, Walt Disney co. vagy a LinkedIn blogja, sőt a BBC America weboldalai.

Bemutatkozik a Drupal

A Drupal egy igen erős háttérrel rendelkező CMS rendszer, de leginkább csak egy „keret” amelyet felhasználhatsz a saját igényeid szerint weboldalkészítéshez. Mivel leginkább csak keretet biztosít a weboldalkészítéshez, ezért nagyobb projektekhez, ambiciózus rendszerekhez is jól felhasználható és még online alkalmazásokhoz is megkockáztatható. A PHP hajtja, (Symfony keretrendszerrel) és ahogy a WordPress esetében itt sem szükséges egy egyszerű weboldalkészítéshez komolyabb fejlesztői szakértelem, de a folyamat mindenképp bonyolultabb és időigényesebb lesz. A Drupalt könnyen lehet bővíteni modulokkal és kiegészítőkkel akárcsak társát a WordPress-t. Azonban ahhoz hogy a Drupal adta nagy teljesítményű extra funkciókat kihasználhasd szükséges egy képzett Drupal fejlesztő (csapat) támogatása is.

A Drupalt is számtalan komoly nemzetközi oldal használja mint keretrendszer, elsőként említeném a Fehérházat, vagy az NFL csapatok weboldalait mint a Cowboys és a Patriots, de a The Economist és a Wather.com is ezt a rendszert használja.

Hasonlóságok

 • Mindkettő erős fejlesztői API hozzáférést biztosít. A Drupal API számos User interface komponensel, adatfunkcióval büszkélkedhet, és így tovább. A WordPress API is mindenre kiterjedően szolgáltat megoldásokat, metaadatok az adatbázisban, adatbázis hozzáférés, téma konfigurálás és pluginek.
 • Mindkettő rendszert lehet bővíteni kiegészítőkkel. A Drupal-hoz 36 000 –nél több modul, kódrészlet és API érhető el, szinte minden funkcióhoz (Webáruház funkciók, SEO funkciók, mobil funkciók, spam védelem és harmadik féltől származó megoldások integrációja) A WordPress rendszerhez több mint 37 000 plugin és sablon érhető el, melyeket a fejlesztők egyedi igények szerint módosíthatnak, funkciójuk kiterjed szinte mindenre.
 • Mindkét alaprendszer ingyenes és szabadon felhasználható. Mindkét rendszert saját tárhelyen telepítheted, de ettől eltekintve teljesen ingyenesek. Számtalan prémium sablon és plugin fizetős, de ezek ára bőségesen megéri az esetek többségében.
 • Mindkettő rendszert telepíteni kell, és ehhez a minimális rendszerkövetelményeknek megfelelő tárhelyet kell biztosítani. Valamint nem árt egy saját domain sem.
 • Mindkettőhöz vannak mobilra optimalizált sablonok. Bár a Drupalhoz régebben a mobil sablont al-domainre állították be, amely befolyásolta a SEO-t ma már a sablonok fejlődésével és a responzive megoldással ez nem szükséges, így akárcsak a WordPress képes responzive sablonokkal történő megjelenítésre.
 • Mindkét rendszer remekül kereső optimalizálható! Bár a Drupal rendszere komplexebb, így könnyebb hibát véteni, amely a keresőoptimalizálásnál rosszabb eredményt jelent majd, ettől még ugyan olyan jól optimalizálható, mint a WordPress.

Különbségek

 • A Drupal rendszere – „a motorháztető alatt” – sokkal komplexebb. Ezért hosszabb időt vehet igénybe, hogy megalkoss vele egy weboldalt, és megszokd az adminisztrációs rendszer adta lehetőségeket és azok kezelését. Ezzel szemben a WordPress lényegesen könnyebben használható, gyorsabban lehet vele eredményre jutni, és az adminisztrációs rendszere is sokkal jobban felhasználóbarát.
 • A verziófrissítések között is alapvető különbségek vannak. A WordPress kódja folyamatosan fejleszthető, tehát a frissítések felfele kompatibilisek egymással. Rendszerint a háttérben a rendszer képes saját magát fejleszteni anélkül, hogy ez működési hibát okozna a frissítés végén. Frissíti a saját kódját és az adatbázist is egyszerre. Ez nagyon hasznos ha nem vagy fejlesztő, vagy nincs fejlesztői támogatásod. A Drupal frissítések sokkal átfogóbb felújításokat tartalmaznak ezért telepítésük sokkal munkaigényesebb és ritkán megeshet, hogy a teljes site-ot újra kell építeni egy-egy főbb frissítés után.
 • Mindkét rendszerben a kiegészítők jelentik a legnagyobb biztonsági kockázatot, ezért mindkét rendszer esetében folyamatosan érkeznek a pluginek biztonsági – és funkcióbeli – frissítései, melyeket telepíteni kell. Ismétlem, kell, máskülönben a weboldal könnyen feltörhető marad, és hackerek célpontja lesz. A Drupal pluginek biztonsági réseit nem ritkán a nagy weboldalak jelentik a fejlesztőknek, így válnak egyre biztonságosabbá. Míg a WordPress pluginek esetében ezt bárki megteszi, és meg is szokta tenni.
 • A WordPress esetében eleve mobilra optimalizált az adminisztrációs rendszer, így a tartalom elhelyezés és feltöltés mobilról, tabletről is tökéletesen megoldható. A Drupal esetében ez nem így van, de beszerezhető hozzá mobil admin felület, amely többnyire működik.
 • A Drupal tesztelések eredményei és azok visszajelzései beépített módon történnek, néhány gombnyomással megoldható egy-egy hiba jelentés elküldése. Ez segít a fejlesztőknek a hibák megtalálásában és kijavításában. Ezt a WordPress esetében külsős plugin segítségével lehet megoldani.
 • A WordPress sablonokkal sokkal könnyebb és gyorsabb dolgozni, nagyon sok esetben drag&drop rendszerrel lehet oldalakt összerakni bennük. A Drupal sablonokhoz sokkal több idő és türelem szükséges, és az ingyenes sablonjai is kevesebb lehetőséget tartogatnak, míg a WordPress esetében ez sokkal szélesebb skálán mozog.

Wordpress weboldalkészítésTehát melyik platform is az igazi számodra?

Összefoglalva az összehasonlításból az következik, hogy a két dolog határozza meg melyik platform lesz számodra az optimális: A szakértelmed, és a projekt bonyolultsága. A WordPress egy elég masszív és könnyen kezelhető rendszer, könnyen beláthatod, hogy nem nehéz megtanulni, használni. Az adminisztrátorok számára sokkal kedvezőbb felületet nyújt. Tökéletes választás egyszerűbb céges weboldal vagy mini weboldalak összeállításához, könnyen kereső optimalizálható és technikailag könnyebb használni is.

A Drupal egy kicsit többet kér belőled, több szaktudást esetenként fejlesztői tapasztalatokat igényel majd. Viszont képes rá, hogy komplexebb megoldások alapjául szolgáljon ha szükséges, és kicsit biztonságosabb rendszert kapsz a végén.

Van néhány kérdés, amelynek a segítségével megtudhatod melyik rendszer lesz a legjobb számodra:

Milyen projektet hozol létre? Több ezer oldalt tartalmazó nagyon nagy forgalmú, többnyelvű nemzetközi oldalt szeretnél? A Drupal ezt könnyedén megoldja, ám a WordPress is, csak a szerveren nagyobb erőforrásokat fog igényelni.

Mekkora a költségvetésed? A Drupal alapú rendszerek fejlesztése több időt / munkát igényel ezért lényegesen drágábbak. A WordPress alapú megoldások ocslóbbak.

Mennyi felhasználód lesz, milyen jogosultságokkal? Attól függően milyen bonyolult jogosultsági szintekre lesz szükséged, a WordPressben egyszerűen tudsz előre meghatározott jogosultsággal rendelkező felhasználókat kezelni, míg a Drupal-ban komplex jogosultság állítási lehetőséget kapsz.

Milyen kinézete (sablon) lesz a kész oldalnak? Hány féle tartalom típusra lehet szükséged, és hányféle oldaltípusra? Minél bonyolultabb lesz az oldal annál inkább a Drupal javára billen a mérleg, de néhány száz oldaltípusig és pár tucat tartalom típusig a WordPress is ideális megoldás lesz.

Milyen biztonsági követelmények vannak a weboldal kapcsán? Ha maximális biztonságra törekszel, akkor a Drupalt lehet egyedi fejlesztésekkel felkészíteni a tökéletes biztonságra. A WordPress kapcsán modulokkal ez szintén megoldható, de olyan kemény biztonsági falat mint a Drupal szinte sosem fog tudni biztosítani. Azt azért leszögeznénk, hogy egy frissített és karbantartott rendszer az alapja a biztonságnak. Ha nem frissítesz folyamatosan, akkor mindegy melyik rendszert választod, előbb utóbb feltörik…

Tapasztalataink szerint…

Ma Magyarországon a leggyakrabban és legjobban használható a WordPress weboldalkészítés során, hiszen az adminisztrátorok számára sokkal könnyebben kezelhető, az egyszerűbb weboldalak sokkal rövidebb idő alatt készíthetők el vele. Így költséghatékony megoldások születhetnek, és a folyamatos fejlődés is biztosított marad. Olcsóbb a weboldal készítés és hatékonyabban használható. 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × 1 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .