Web tipográfia

2017-es trendek a web tipográfiában

Mint ahogy előző cikkünkben írtuk, 2017-ben összetettebb és bonyolultabb webdesign trendek körvonalazódnak, amelyben nagyobb szerep jut az „apróbb” feature-öknek is. A teljesség igénye nélkül mutatjuk a további hasznos kiegészítőket.

Rajzolt illusztrációk

Miután egyre nagyobb hangsúlyt kap az egyediség és az egyéni megjelenés, a hagyományos sablon fotókat leváltják az egyedi látásmódot tükröző grafikák, illusztrációk. A különleges vagy kézzel készített rajzok nemcsak feldobják az oldalt, hanem sokkal jobban megragadnak a látogatók emlékezetében. A szakemberek tehát azt javasolják, hogy érdemes ebbe az irányba elmozdulni. 

Kézzel rajzolt ikonok

De nemcsak az illusztrációkat javasolják egyénire alakítani, hanem az ikonokat is. A kézzel rajzolt ikonok azért előnyösebbek, mert megjelenésük feldobja a tiszta és szabályos tipográfiát. Például nagyon jól használhatók call to action gomboknál, ugyanis feltűnő megjelenésük során javíthatják a weboldalakon a konverziós arányt.

Lazy loading

Ennek a megoldásnak az a lényege, hogy nem egyszerre töltődik be egy weboldal minden eleme, hanem fokozatosan, ahogy a felhasználó görget lefelé. Különösen a nagy mennyiségű tartalmat kezelő oldalak esetében előnyös.

Középre rendezett tartalmak

Egyre több website-al lehet találkozni, ahol a lényeges tartalom középen helyezkedik el.  Ez a megoldás azonban a kevesebb tartalmat használó site-oknál szerencsés.

Formák és színátmenetek

Ismét megjelentek az árnyékok a webdesignban, s úgy tűnik, hogy népszerűségük egyre fokozódik. Ugyanakkor már nem egyszerű árnyékokról beszélhetünk, ugyanis színekkel vegyítik és óriásira nyújtják. E technikának köszönhetően kiemeltté válnak az árnyékoló elemek, és maga a design is feltűnőbbé válik.

Chatbotok

Egyre több weboldalon lehet találkozni chatbotokkal is vagy olyan applikációkkal, amelyek különféle feladatokat hajtanak végre. Például felhasználói támogatást kínálnak, esetleg rendelni lehet valamit segítségükkel. Azért lettek ilyen népszerűek, állítják a szakértők, mert a velük folytatott interakció hasonlít a valódi beszélgetésekhez.

Geometrikus betűtípusok

A web tipográfia területén egyre nő a népszerűsége a geometrikus betűtípusoknak. Új fontok is megjelentek, mint az FS Lucas, a Publica Sans vagy az ESPN saját fontja. De mint minden esetben, itt is fontos, hogy a megfelelő betűtípust a megfelelő kontextusban alkalmazzuk, figyelmeztetnek a szakemberek.

Egyéni betűtípusok

Az egyéni betűtípus gyártásához már eszközök is vannak, például a Prototypo vagy a FontArk.

Változtatható fontok

S végül, de nem utolsósorban egy ide kapcsolódó hír, hogy a Google, az Apple, a Microsoft és az Adobe közösen létrehozták a webes betűtípusok jövőjének aposztrofált variable fontokat, amelyet idén szeptemberben mutattak be Varsóban, az ATypl konferencián. 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

17 − tizenegy =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .